Buła BURAK
Składniki na jedną bułę (ale wiadomo, że z jedną szkoda zachodu, więc zaleca się przepis przemnożyć odpowiednio, zaprosić ludzi i nakarmić):
- Buła (albo w wersji deluxe bajgiel)
- Łyżka fety
- Łyżka jogurtu naturalnego
- Łyżka pestek słonecznika
- Mały buraczek albo pół większego
- Garstka liści rukoli
- Odrobina majonezu
Buraka obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy olejem, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy do miękkości. Można ewentualnie ugotować. Slot Buła rekomenduje pieczone (albo nawet smażone!), bo tłuszczyk jest nośnikiem smaku, ale idzie w boczki, więc Wasz wybór.
Buraczkom pozwalamy ochłonąć i w międzyczasie prażymy słonecznik na suchej patelni.
Fetę mieszamy z jogurtem (jeśli robicie porcję na 100 buł, to wygodniej będzie UMYTĄ 30 SEKUND ręką – przy mniejszej ilości dacie radę łyżką) i smarujemy dolną połowę buły.
Posypujemy słonecznikiem, układamy kilka plastrów buraka i otulamy całość rukolą. Górną połowę buły nawilżamy lekko majonezem i zamykamy.
Smacznego życzy Slot Buła 🙂